Despre părintele Arsenie Boca s-a vorbit şi o să se vorbească mult timp de acum înainte. Vorbele şi sfaturile vor rămâne, cu siguranţă „legi” pentru cei care cred în puterea lui. Iată însă, cine a fost acest mare duhovnic şi care a fost viaţa lui.
Cunoscut drept Sfântul Ardealului şi fiind considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români, Arsenie Boca s-a născut în 1910, în judeţul Hunedoara. Pe numele său real, Zian, fiul lui Iosif şi al Cristinei, urmează cursurile Liceului „Avram Iancu” din Brad şi îşi doreşte să se înscrie la Universitatea de Aviaţie. Din cauza sărăciei, Arsenie renunţă la acest vis şi se îndreaptă înspre Academia Teologică din Sibiu. După absolvire, Mitropolitul Nicolae Bălan îl trimite la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti, unde se pregăteşte ca pictor. Urmează şi cursuri de medicină, fapt care îi dezvoltă o pasiune pentru ştiinţe. După terminarea cursurilor, părintele este trimis la Muntele Athos pentru a deprinde viaţa monahală şi unde stă aproximativ trei luni.

arsenie boca portretFaima părintelui Arsenie Boca

După ce se întoarce în ţară, este repartizat la Mânăstirea Brâncoveanu, de la Sâmbăta de Sus. În 1940 este tuns în monahism şi primeşte numele de Arsenie. Doi ani mai târziu este numit stareţ al mânăstirii, iar faima i se răspândeşte rapid în întreaga ţară. Astfel, părintele Arsenie Boca devine un simbol al mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, iar credincioşii vin să-i asculte sfaturile în număr mare. Faima pe care şi-a căpătat-o s-a datorat în mare parte stricteţii pe care o impunea în viaţa monahală, cât şi vorbelor calde şi blajine cu care îi întâmpina pe credincioşi.
În 1945 este legat şi întemniţat pentru posibile legături cu legionarii, însă din lipsă de probe este eliberat. Peste aproximativ trei ani este iarăşi arestat pentru că i-a ajutat cu hrană pe luptătorii anticomunişti din Munţii Făgăraşului. După ce este chinuit o lună şi jumătate, părintele este eliberat. În urma acestor întâmplări, Mitropolitul îl trimite la Mănăstirea Prislop pentru a-l proteja de Securitate. Din păcate, în 1951 este arestat din nou şi dus de această dată la şantierul Poarta Albă. Până în 1967 când este obligat să renunţe la hainele monahale, Arsenie Boca a trăit la Mănăstirea Prislop. După ce a renunţat la hainele călugăreşti, Arsenie Boca pictează pe pereţii bisericii de la Drăgănescu predicile pe care obişnuia să le ţină la Sâmbăta de Sus. Se stinge din viaţă în 1989, la Sinaia, însă dorinţa lui a fost să fie înmormântat la mănăstirea Prislop.

Câteva din minunile săvârşite de Părintele Arsenie Boca

Minunile pe care le-a săvârşit de-a lungul vieţii au fost povestite de către cei care l-au cunoscut şi, se pare că printre cei care au beneficiat de ele, s-ar fi numărat şi deţinuţii cu care a împărţit celulele închisorilor comuniste. Astfel, Aspazia Oţel Petrescu, deţinut politic, povesteşte cum l-a văzut pe părinte sfidând legile fizicii. Acesta ar fi  luat  flacăra unei lumânări direct pe deget ca să aprindă cu ea altă lumânare. Tot Aspazia l-a văzut pe Arsenie Boca, într-o noapte, purtând prin furtună o lumânare aprinsă. „ Părintele a luat din sfeşnic o lumânare groasă şi ne-a ţinut-o nouă, să avem lumină. Apoi mi-a spus: «Ţine şi tu lumânarea asta şi nu te mai mira atât». La mine, lumânarea s-a stins imediat. «Vezi, a adăugat, trebuie să înveţi să ţii o lumânare în furtună”.
Cea mai cunoscută minune este probabil cea în care, întemniţat fiind la Poarta Alba, el “trece” de zidurile închisorii pentru a fi prezent la înmormântarea mamei sale. În plus, deţinuţii mai spuneau că uşa celulei în care era închis se deschidea în fiecare noapte, iar el dispărea, motiv pentru care părintele era supravegheat tot timpul de un gardian.

Primul mare semn dumnezeisc s-a arătat, însă, imediat după prima arestare. Se pare că, într-o noapte, monahul a fost scos din celula unde se afla, în arestul Securității de la Hațeg, de doi milițieni. Cei doi l-au luat de subsuori, pe sus, în timp ce îl insultau și îl batjocoreau. Părintele i-a iertat, dar mâna dreaptă a unuia și mâna stangă a celuilalt, adică exact cele care l-au atins, s-au uscat în scurt timp. Milițienii au rămas infirmi pe viață.
Totodată, cei care l-au cunoscut pe Părinte mai spun că acesta avea darul de a vedea trecutul omului. Martorii susţin că, imediat ce un om se apropia de el, îi spunea ce a făcut în trecut, unde a greşit şi ce trebuie să facă de acum înainte.
“Asta îmi este toată misiunea şi rostul pe pământ, pentru care m-a înzestrat cu daruri, deşi eu sunt nevrednic. Pentru asta sunt solicitat în toate părţile, ca să propovăduiesc iubirea lui Dumnezeu şi sfinţirea oamenilor prin iubire. De alte gânduri şi rosturi sunt străin.” (Arsenie Boca)
Arsenie Boca este pentru mulţi credincioşi, un sfânt, o icoană vie la care se închină pentru a le călăuzi paşii. El a marcat viaţa monahală românească, aducând alinare celor care-l căutau şi fascinând cu darul său de a ştii totul despre fiecare om cu care intra în contact, numai privindu-l în ochi.
arsenie2
Licenţa Creative Commons
“Viaţa părintelui Arsenie Boca – Sfântul Ardealului” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Preluare de pe sursa:
http://noulpamant.ro/articole/spiritualitate/viata-parintelui-arsenie-boca-sfantul-ardealului/